رفتن به محتوای اصلی
x

وضعیت بحرانی کرونا در اصفهان/ تبدیل مبتلایان به کرونا از پیر و بیمار به افراد جوان و سالم

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در خصوص وضعیت بیماران مبتلا به کرونا گفت: متاسفانه در دوره اخیر که از چند هفته گذشته سیر صعودی به خود گرفته، نوع بیماران متفاوت شده‌اند؛ دوره قبل کمتر بیماران جوان و بدون بیماری زمینه‌ای داشتیم اما در این دوره بیماران جوان که هیچ بیماری زمینه ای ندارند وجود دارد و مرگ و میرهای زیادی نیز در این گروه رخ می‌دهد.

دکتر بهروز کلیدری در سلسله نشست‌های مجازی علمی با موضوع پیامدهای ناشی از کرونا در حوزه سلامت اظهار داشت: از ابتدای اسفندماه که درگیر ویروس کرونا شدیم و به تدریج مراکز درمانی با آن درگیر شد، چند دوره بیماری را تجربه کردیم؛ حدودا از ۱۵ اسفند تا نیمه فروردین دوره اوج بیماری را تجربه کردیم، به طوری‌که تعداد بیماران به ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ در مراکز درمانی و ورودی بیماران ما روزانه به ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر هم می‌رسید.

وی ادامه داد: از حدود نیمه فروردین ماه، وضعیت نسبتاً باثباتی پیدا کردیم و تعداد مبتلایان به بیماری روند افزایشی پیدا نکرد، از اواخر فروردین ماه تعداد بیماران سیر نزولی به خود گرفت به طوری که تا اواخر اردیبهشت‌ماه، هر هفته یک تا دو صدک تعداد بیماران موجود کاهش پیدا می‌کرد.

وی افزود: اواخر اردیبهشت ۵۰۰ بیمار موجود داشتیم و ابتدای خرداد باز هم این تعداد کاهش پیدا کرد و از ۱۰ خرداد به یک وضعیت ثابتی رسیدیم که تعداد بیماران در کانال ۳۰۰ تا ۴۰۰ باقی ماند که نسبت به ابتدای دوره تعداد بسیار کاهش پیدا کرده بود.

دکتر کلیدری گفت: متاسفانه از اواخر خرداد به تدریج روند صعودی آغاز شد و روزانه تعداد بیماران زیاد می‌شود تا جایی که امروز حدود ۶۰۰ بیمار بستری داریم که بیش از ۱۰۰ بیمار آن در ICU بستری و نیمی تحت حمایت دستگاه تنفس مصنوعی هستند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بیان داشت: شرایطی که در ماه های اول وجود داشت اینگونه بود که ویروس عمدتا در بیماران مسن یا دارای بیماری زمینه‌ای، مرگ و میر ایجاد می کرد، در استان بیش از ۱۸ هزار بیمار در تخت ها بستری شدند که یا مشکوک به کرونا و یا بیمار قطعی کرونا بودند؛ این افراد شامل‌ تعدادی بودند که تست کرونا مثبت داشتند و تعدادی نیز علائم کلینیکی داشتند که ما همه را بیمار کرونایی فرض و درمان کردیم.

وی ادامه داد: تیم درمان تمام قد در این راستا ایستاد و نهایتاً حدود ۴ درصد بیماران فوت شدند، اگر تمام بیماران مشکوک و کسانی که تحت عنوان بیماری‌های تنفسی فوت شدند را حساب کنیم، حدود ۹ درصد از بیماران فوت شدند که باز هم آمار قابل توجهی است.

نوع مبتلایان تغییر کرده است/ افزایش چشم‌گیر فوت جوانان کرونایی

دکتر کلیدری ابراز داشت: متاسفانه در دوره اخیر که از چند هفته گذشته سیر صعودی به خود گرفته، نوع بیماران متفاوت شده‌اند؛ دوره قبل کمتر بیماران جوان و بدون بیماری زمینه‌ای داشتیم اما در این دوره بیماران جوان که هیچ بیماری زمینه ای ندارند وجود دارد و مرگ و میرها نیز در این گروه رخ می‌دهد.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد:‌ این افراد در بدو ورود حال خوبی دارند ولی طی مدت بسیار کوتاهی حالشان بد می‌شود و سریعاً فوت می‌شوند؛ بیماران جوان و ورزشکار و سالمی داشتیم که حال خوبی داشتند و اعلام می‌کردند که کرونا را شکست دادیم ولی یک مرتبه فوت کردند.

وی تصریح کرد: شرایط بیماری متفاوت شده است، به نظر می‌رسد ویروس سرکش‌تر از ماه‌های ابتدایی شده است، نکته قابل توجه این سیر صعودی که در طی دو سه هفته گذشته با آن مواجه شدیم، این مسأله است که عمده این موارد در خود شهر اصفهان است و عمده بیماران بستری در بیمارستان های شهر اصفهان بستری هستند،‌ شهرهای دور افتاده شرایط بهتری دارند.

دکتر کلیدری بیان داشت: با توجه به سیاستی که وزارت بهداشت و درمان داشتند ظرفیت تست‌گیری افزایش یافته است و تعداد بیماران مشکوک نیز افزایش و تا ۳۰ درصد از افرادی که تست می‌دهند، دارای نتیجه‌ مثبت هستند.

رکورد تماس با ۳۱۱۳ شکسته شد

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار داشت: از طرفی مرکزی تحت عنوان ۳۱۱۳ وجود دارد که مردم می‌توانند با آن تماس بگیرند، در این مرکز نیز واضحا تماس‌ها افزایش یافته تا جایی که در یک روز، بیش از ۲ هزار تماس داشتیم و رکورد تعداد تماس‌ها شکسته شد، این مسأله نشان می‌دهد که در اجتماع اتفاق جدیدی رخ داده است؛ غالب این تماس‌ها نیز از سوی بیماران علامت دار است، به همین ترتیب اورژانس هم پرکار تر شده است.

وی عنوان کرد: بر اساس شرایط اپیدمیولوژویک کشور، سیاست‌های انبساطی و انقباضی را امتحان کردیم به طوری که در بازه زمانی ۷۵ روزه اول، تمام ظرفیت‌های بیمارستانی که می‌توانستیم را در اختیار بیماران کرونایی قرار دادیم و بعد که سیر نزولی شروع شد به تدریج تخت ها را کاهش دادیم.

دکتر کلیدری بیان داشت: اما متأسفانه دوباره مجبور به اتخاذ سیاست انبساطی و افزایش تخت شدیم، به این صورت که بیمارستان‌ها باید با تمام ظرفیت به خدمت‌رسانی به بیماران کرونایی بپردازند.

امکان ایجاد قرنطینه حکومتی درصورت ادامه شرایط موجود

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: قطعا اگر شرایط به همین منوال پیش رود، قرنطینه حاکمیتی اتفاق خواهد افتاد ولی تا جایی که می‌شود می‌خواهیم که معیشت مردم دچار مشکل نشود.

وی عنوان کرد: مسأله‌ای که امروز ضروری است، رهاشدگی در حوزه مراقبتی است؛ گاها دیده شده نگرانی مردم کاهش پیدا کرده و به همین دلیل ماسک نمی‌زنند که این اتفاق منجر به افزایش تعداد بیماران شده است؛ در جلسه‌ ستاد مقابله با کرونا داشتیم‌‌ و همچنین جلسه اضطراری، احتمالا با توجه به آمارها، پیشنهاداتی مبنی محدودیت‌های شهری بیشتر‌ را ارائه خواهیم کرد.

فوت جوان ۳۰ ساله به دلیل حضور در یک جشن تولد کوچک

دکتر کلیدری تصریح کرد: یک دسته از فعالیت‌ها ضروری نیست، اینکه مجلس ترحیم و عروسی بگیریم به هیچ وجه ضروری نیست؛ روزهای گذشته برگزاری یک جشن تولد را گزارش کردند که بسیار محدود هم بود ولی تمام اعضای جشن مبتلا به کرونا شدند و یک نفر هم از این خانواده فوت شد که سنی حدود ۳۰ تا ۴۰ سال داشت؛ نباید مراسم دورهمی، تراکم و تزاحم در فضاهای سبز و تفرجگاه داشته باشیم تا آمار بالا نرود و معیشت مردم در ادامه آسیب نبیند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ادامه داد: در خوشبینانه‌ترین حالت، تا تابستان سال ۱۴۰۰ با کرونا همراه خواهیم بود، اگر لوازم اصلی مراقبتی استفاده‌ نشود و فاصله‌گذاری اجتماعی رخ ندهد، ما به جای عادت به زندگی با کرونا، به زندگی عادی خود با کرونا روی خواهیم آورد.

مرگ و میر چند ماه آینده ۶ برابر گذشته خواهد بود

وی اذعان داشت: پیش‌بینی سازمان بهداشت جهانی که البته امیدواریم این اتفاق رخ ندهد این است که از ماه آگوست تا اکتبر، شیب بسیار سریع ابتلا خواهیم داشت که طی آن چند برابر ابتلا مرگ و میر را خواهیم داشت، اگر کشورها مراقبت نکنند، مرگ و میر تا پایان اکتبر به حدود ۳ میلیون خواهد رسید، یعنی مرگ و میر چند ماه آینده، ۶ برابر ماه های گذشته خواهد بود.

دکتر کلیدری با بیان اینکه ما هنوز وارد پیک دوم نشده‌ایم، افزود: در حال حاضر کمبود تخت نداریم ولی خدمت‌رسانی‌های دیگر هم باید انجام شود، در این مدت دیگر خدمات متوقف شده است، یعنی خدماتی که باید به بیمار دیابتی و سرطانی داده شود، متوقف شده است، لذا سیاست ما انبساط این سیستم است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه متاسفانه در طی ده روزه گذشته با صف انتظار بیماران کرونایی مواجه شدیم، گفت: ظرفیت بیمارستان خورشید، امین، الزهرا و غرضی را افزایش دادیم و در دستورالعمل ها ضوابط بیمارستان را سختگیرانه‌تر کردیم، بیماران به هیچ وجه ملاقاتی نخواهند داشت و اکنوم فاصله بین تخت‌ها حداقل ۱.۵ تا ۲متر است.

پذیرش بیماران در راهرو بیمارستان خورشید

وی‌ ادامه داد: اگر تعداد بیماران افزایش پیدا کند، مجبوریم دیگر این ضوابط را نادیده بگیریم مثلا در بیمارستان خورشید به حدی ترافیک بود که مجبور شدیم بیماران را در راهرو پذیرش کنیم، امیدواریم اتفاقی که برای ایتالیا رخ داد و در راهروهای بیمارستان‌ها ترافیک ایجاد شد، برای ما ایجاد نشود.

دکتر کلیدری بیان داشت: از کادر درمان خجالت زده هستیم، بیمار ۲۴ ساله‌ای داشتیم که چند روز تب داشت ولی به محض ورود به بیمارستان خونریزی ریوی ایجاد شد و بلافاصله فوت شد، این مسأله همه کادر درمان را تخت تأثیر قرار داد، این عوارض روانی شدید برای کادر درمانی وجود دارد، به همین دلیل سعی می‌شود که ملاحظاتی صورت گیرد و در این راستا پاداش‌های مالی و افزایش ساعات مرخصی را خواهیم داشت.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار داشت: مجموعه بیمارستان‌هایی که تاکنون بیماران کرونایی را نگهداری می‌کردند، تا شهریورماه خدمت‌رسانی خواهند کرد و پس از آن مجموعه دیگری از بیمارستان‌ها شروع به خدمت‌رسانی به بیماران کرونایی خواهند کرد.

وی با بیان اینکه عمده خدمات، رایگان یا نزدیک به رایگان است، تصریح کرد :بیمار کرونایی به طور میانگین شاید کمتر از ۲ میلیون و اگر در ICU باشد، کمتر از ۵ میلیون پرداخت خواهد کرد که اگر آن را هم نتوانستند پرداخت کنند، به مددکاری‌ها منتقل خواهند شد، این اعدادی است که پس از کسر بیمه می‌ماند.

دکتر کلیدری افزود: گاها روش‌های درمان بیماری وجود دارد که توصیه شده وزارت بهداشت نیست و ما ترکیبات دارویی جدید استفاده می‌کنیم که هزینه زیادی دارد و تخت پوشش بیمه هم نیست، اگر خارج از پروتکل‌ها روش‌ درمانی به کار ببریم، شرکت‌های بیمه آن را تقبل نمی‌کنند و ما را دچار چالش می‌کنند.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار داشت: هزینه تست بیماری که لازم است تست بدهد، رایگان است اما بیماری که به خواست خودش یا پزشک در سطح شهر میخواهد تست دهد، باید هزینه‌اش را شخصا پرداخت کند.

وی تصریح کرد: این فرض را باید در نظر بگیریم که نمی‌شود هیچ منطقه‌ سفیدی داشته باشیم، اینکه کشورهای اروپایی به جز انگلیس توانستند بیماری را کنترل کنند، به این دلیل بود که قرنطینه‌ کامل انجام شد و حتی هنوز شرایط عادی ندارند ولی ما در کشور تنها چند هفته قرنطینه داشتیم.

دکتر کلیدری اضافه کرد: ما با حفظ مراقبت‌های جدی فردی می‌توانیم در شرایط کنترل شده ای قرار بگیریم، در غیر این صورت تعداد مرگ و میر بسیار افرایش خواهد یافت.

پیشنهاد حذف طرح زوج و فرد در جلسه ستاد استانی مقابله با کرونا ارائه خواهد شد

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان خاطرنشان کرد: مجموعه استانداری با ما مشارکت لازم را داشتند ولی آن‌ها دغدغه معیشتی بیشتری برای مردم دارند، یکی از پیشنهادهای ما برای جلسه فردا در ستاد مقابله با کرونا است که طرح زوج و فرد را حذف کنیم و محدودیت‌هایی در تردد عمومی ایجاد کنیم.

وی بیان داشت: سخت است که در زمینه ایجاد بیماری‌های ثانویه‌ در بیماران بهبودیافته کرونایی اظهار نظر کنیم ولی در مجموعه استان اصفهان وضعیت تمام بیماران کرونایی از ابتلای دوره تا ۵ سال آینده پیگیری خواهد شد و بررسی می‌کنیم که مشکل جدیدی برای آن ها پیش می‌آید یا خیر.

دکتر کلیدری ادامه داد: سوالاتی در این خصوص مطرح است که مثلا سطح ایمنی بیماران کرونایی به چه صورت است، هم‌چنین گزارشاتی در دنیا داریم که افراد با علائم خفیف سطح امنیت بدنشان پایین است.

از هر ۱۰۰ نفر تنها ۴ نفر حاضر به اهدای پلاسما هستند

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: یکی از روشهای خوبی که برای درمان به کار می‌رود، پلاسمادرمانی است اما باید در زمان مناسب انجام شود؛ طرحی را در داخل استان انجام دادیم که طی آن با بیمارانی که مبتلا شدند و بهبود پیدا کردند تماس گرفته و تقاضای اهدای پلاسما را مطرح می‌کنیم.

وی افزود: اما تعداد پاسخ به این تقاضا زیاد نیست و طبق آماری که در دست است از هر صد تماسی که با افراد بهبود یافته گرفته می‌شود، تنها چهار مورد راضی به اهدای پلاسما می‌شود که امیدواریم این تعداد بیشتر شود، دستورالعمل جدیدی را نیز ابلاغ کردیم که با شیوع موج دوم، این روش درمانی بیشتر انجام شود.

دکتر کلیدری اظهار کرد: ما در مجموعه درمانی استان اصفهان، تابع سیاست‌های ستاد ملی مقابله با کرونا هستیم و در بسیاری از موارد نظر همراهی با این ستاد نداریم ولی مجبور به تابعیت هستیم، در زمینه برداشتن محدودیت‌ها نیز موافق با آن‌ها نبودیم.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ابراز داشت: طبق بسیاری از فرضیه‌ها، ایمنی گله‌ای دیگر به درد ما نمی‌خورد؛ ابتلا اطفال در گذشته اصلا بالا نبود و درصد بسیار پایینی مبتلا و فوت شدند اما پیش‌بینی‌ها این است که در موج دوم مرگ و میر بیشتری در اطفال خواهیم داشت زیرا ویروس افراد جوان بیشتری را درگیر کرده و حتی به کام مرگ کشانده است.

وی گفت: درخصوص آمار مراسم‌ها گزارشاتی را به صورت پراکنده دریافت می‌کنیم، عمده ابتلاهای اخیر از مراسم‌ها منشأ می‌گیرند و معمولا چندین نفر از یک‌ مراسم مراجعه می‌کنند؛ درخصوص‌ اینکه تالارها مجوز دارند، هم ستاد استانی با رعایت قواعد به آن‌ها مجوز داد ولی بنده به عنوان معاون درمان استان با آن مخالف بوده و هستم.